TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali Başlıyor, Festival Yeniden Kapılarını Açmaya Hazırlanıyor
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla, Tayf Kültür Sanat Derneği tarafından 15-18 Nisan 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali; yeniden sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
Festival Direktörlüğünü Doç.Dr.Nagihan Çakar’ın yaptığı 2024 yılında üçüncü defa gerçekleştirilecek olan TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali için Çakar’a festivalle ilgili tüm merak edilenleri sorduk.
Festival Direktörü Olarak Festivalin Hedefleri Hakkında Neler Söylemek İstersiniz
Kısa film festivallerinin genel hedefleri arasında yeni ve bağımsız yönetmenlere çeşitli olanaklar sağlamak, kısa film kültürünü desteklemek, yaratıcılığı ön plana çıkarmak, seyircilere farklı bakış açıları sunmak ve genel olarak kısa film alanına katkıda bulunmak yer alır. Ayrıca, bu festivaller genellikle sanatsal başarıyı ödüllendirerek, kısa filmleri izleyici ile buluşturarak ve sinemaya ilgiyi artırarak film yapımcılarına motivasyon sağlar. Her festivalin belirli hedefleri farklı olabilir, ancak belirtmiş olduğum bu genel amaçlar düzenlenen kısa film festivallerinde yaygındır.
Geçen yıl olduğu gibi bu sene de olabildiğince çok sayıda insana ulaşmak, olabildiğince çok sayıda filmin gösterimini sağlamak ve festival kapsamında yaptığımız etkinliklerle konuklarımıza, öğrencilerimize ve kısa film üreten yönetmenlere ilham kaynağı olarak, kısa film üreticilerinin eserlerini sergileme fırsatı sunmak hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
Kısa film festivalleri aynı zamanda çeşitlilik ve kültürel alışverişin teşvik edilmesi, yeni hikayelerin ve bakış açılarının keşfedilmesi, film yapım süreçlerine dair bilgi paylaşımı, sektör profesyonelleri ve film tutkunları arasında ağ oluşturulması gibi hedeflere de odaklanabilir. Ayrıca, genç yeteneklere destek sağlamak, film çeşitliliği artırmak ve izleyicilere estetik açıdan zengin deneyimler sunmak da festivallerin hedefleri arasında yer almaktadır.
Festivalin Gelecek Vizyonu Hakkında Neler Söylemek İstersiniz
Gelecekte kısa film festivalleri, dijital teknolojilerin ilerlemesiyle birlikte çevrimiçi platformlarda daha geniş bir kitleye ulaşabilir. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerle etkileşimli film deneyimleri sunma veya sürdürülebilirlik konusunda daha fazla çaba gösterme gibi inovasyonlar da bekleniyor. Ayrıca, festivaller, çeşitliliği artırmak ve daha geniş kitlelere erişim sağlamak için küresel iş birliklerini teşvik edebilir. Bu gelişmeler, kısa film festivallerini daha çeşitli, erişilebilir ve etkileşimli kılabilir. Biz de her yıl festivalimizi bu bağlamda güncelleyeceğiz.
Festivaliniz kısa zamanda yoğun bir ilgiyle karşılandı, festivale iki yıldır rekor sayıda katılım gerçekleşti. Siz bu ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Festivalimiz ilk yılından itibaren yoğun bir ilgi ile karşılandı, festivalimize dünyanın her yerinden 4 farklı kategoride film başvuruları geldi. 2022 yılında 3227 film, 2023 yılında toplam 3221 film başvurusu oldu. Bu yılda aynı şekilde yüksek sayıda başvuru bekliyoruz başvurular 5 Şubat 2024 tarihine kadar devam ediyor.
Öncelikle festivalimizin içeriğine ve organizasyonuna son derece özeniyorum ve ekibime çok güveniyorum. Bu organizasyon bir ekip işi. Ekibin her üyesi alanında uzman, tecrübeli ve güçlü iletişim ağlarına sahip. Bu özenli organizasyonun sinema sanatı yaratıcıları tarafından fark edildiğini düşünüyorum. Festivalde ön jüri ve ana jüri olarak bize destek veren önemli isimlerin de bu ilgide büyük payı var kuşkusuz.
Bu Yıl Festivalin Jürisinde Kimler Yer Alıyor?
Her yıl olduğu gibi bu yıl da festivalin jürisinde Sinema ve Tv sektörünün önde gelen isimleri yer alıyor. Tayf Uluslararası Kısa Film Festivali jüri başkanlığında Yönetmen Reis Çelik yer alıyor.
Ana jüri de ise; TRT Sinema Proje Sorumlusu Mehmet Ali Karga, Oyuncu Hande Doğandemir, Yönetmen Müge Uğurlar, Oyuncu Cansu Fırıncı, Oyuncu Wilma Elles, Oyuncu/Yapımcı Selin Yeninci, Yapımcı/Karikatürist Varol Yaşaroğlu, Senarist Sema Ergenekon, Oyuncu Onur Büyüktopçu, ve Görüntü Yönetmeni Sami Soydan yer almaktadır.
Festivalin danışma kurulunda Yapımcı Cemal Okan, Tv8 Genel Müdürü Aslı Çini Yaşaroğlu bulunmaktadır. Festival Başkanı olarak da Prof.Dr. Emre Alkin yer almaktadır.
Festivalde yarışacak filmler hangi kategorilerde değerlendirilecek?
Sinemanın alt disiplinlerinden/türlerinden olan deneysel, kurmaca, animasyon ve belgesel gibi başlıklarda ödüllendirmeler yapıyoruz. Bu temaların festivale dahil edilmesiyle bir çeşitlilik ortamı yaratarak filmlerde farklı konuların işlenmesine öncülük ediyor ve farklı sorunlara ya da konulara dikkat çekerek toplumsal bilince katkıda bulunuyoruz.
Sinemaseverleri nasıl bir festival bekliyor, festival programında neler var?
15-18 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek. Sinemaseverleri, dolu dolu bir festival beklediğini söyleyebilirim.
Finale kalacak olan 40 filmin üç gün boyunca gösterimleri olacak. Buna ilave olarak festival süresi boyunca, atölyeler, söyleşiler, gösterimler, sergi ve müzik dinletisi gibi pek çok sanatsal ve kültürel etkinlikler festival programında yer alacak.
18 Nisan 2024 tarihinde de gala gecesi düzenlenecek. Kurmaca, belgesel, deneysel ve animasyon olmak üzere dört kategoride toplam 12 ödül sahiplerini bulacak.