Bir yapay zekâ becerisi interneti kasıp kavurdu ama tam olarak üreticilerinin umduğu şekilde değil…
Şu an tüm internet yapay zekânın klasik sanat eserlerinin arka planını “genişletme” yeteneğine -ya da yeteneksizliğine- gülüyor.
Aslında her şey Twitter’da yapay zekâ odaklı birkaç farklı hesabın klasik sanat eserlerinin genişletilmiş versiyonlarını yayınlamasıyla başladı. Mona Lisa biraz uzaklaştırılsa ve Orta Dünya görünümlü kale benzeri bir şey içeren çok daha geniş bir derinlik alanına sahip olsa nasıl olurdu?
Bu fikir, yapay zekâ arkadaşlarımızın sanat hakkında anlamadıkları bir noktaya işaret ediyor: Bu klasik eserleri yaratan sanatçılar, çerçeveyi rastgele seçmiyor; bu ressamların bir bakış açısı var.
Esasen eserin içinde ne olduğu kadar ne olmadığı da önemli. Bir resmin sanat eseri sayılması için sadece güzel olması yeterli değil. Benzer bir şekilde, ilgi çekici bir yazı yazmak da bir olay örgüsü oluşturmaktan daha fazlasını gerektiriyor.
Sosyal medya kullanıcılarının sözde genişletilmiş sanatın üzerine hızla atlamasıyla bu resimler rekor bir sürede meme’e dönüştü. Bu meme’lerin ortak noktası ise sanatı bu şekilde genişletme fikrinin tamamen anlamsız ve aptalca olarak görülmesi.
Aslında yapay zekânın neler yapabileceğini görmek ilginç. YZ’nin bir gün gerçekten de etkileyici bir sanat yaratıp yaratmayacağını henüz bilmiyoruz (ki eğer ‘yaratırsa’, bu ‘başarısını’ insanların hâlihazırda yapmış sanata borçlu olacak).
Ancak şimdilik kesin olan bir şey varsa o da o günün kesinlikle bugün olmadığıdır.
Kaynak: Tim Marcin, Mashable’da muhabir, Ceyda Yetim yerelleştirdi.