Artprice tarafından yayınlanan yıllık rapora göre, çağdaş sanat müzayedeleri, çevrimiçi satışlar ve dijital sanatın ‘NFT’ler (benzersiz dijital varlık) biçiminde gelişiyle geçen yıl sanat eseri satışlarında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,7 milyar dolara yükseldi.
Artprice tarafından yayınlanan yıllık rapora göre, çağdaş sanat müzayedeleri, çevrimiçi satışlar ve dijital sanatın ‘NFT’ler (benzersiz dijital varlık) biçiminde gelişiyle geçen yıl sanat eseri satışları tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,7 milyar dolara yükseldi.
Salgının neden olduğu ilk kriz nedeniyle bir önceki yılda satışların üçte bir oranında düştüğünü gören müzayedecilerin hızla daha çevrimiçi bir yaklaşımı benimsemesiyle, satışlar Haziran 2020 ile Haziran 2021 arasında büyük artış gösterdi.
Artprice CEO’su Thierry Ehrmann raporun önsözünde, “Fotoğraf ve baskılar bu yeni çevrimiçi ortamda özellikle başarılı oldu ve 2021’de kayıtlı sanat eserlerinin ve ünlü NFT’lerin sansasyonel yükselişini gördük” dedi.
NFT’ler insanların resimler, animasyonlar ve hatta sosyal medya iletileri dahil olmak üzere çevrimiçi sanat haklarını satın almalarına olanak tanıyor.
NFT rekoru yaklaşık 70 milyon dolar
Mart ayında ABD’li sanatçı Beeple, “Everydays: The First 5,000 Days” adlı dijital sanat eserinin NFT’sini 69.3 milyon dolara Hintli bir blockchain girişimcisine sattı ve bu, yaşayan bir sanatçı tarafından şimdiye kadar elde edilen en yüksek üçüncü miktar olarak tarihe geçti.
Dünyaca ünlü müzayede salonu Christie’s, bir NFT’nin ilk açık artırması olan satışa, yaklaşık yüzde 60’ı 40 yaşın altında olan 22 milyon insanın giriş yaptığını söyledi.
NFT’ler bugün çevrimiçi satışların üçte birini ve genel sanat pazarının yüzde 2’sini oluşturuyor.
Banksy de NFT sattı
Sokak sanatçısı Banksy de kısa bir süre sonra bu alana girdi ve üzerinde “Siz moronların bu b..k gerçekten satın aldığına inanamıyorum” yazan bir müzayedecinin yer aldığı “Moronlar” adlı çalışmasının NFT’sini yaklaşık 380 bin dolara sattı.
Müzayede cirosunda Çin ABD’yi geçti
Artprice aynı zamanda büyümenin bir diğer önemli itici gücünün Asya pazarının ortaya çıkması olduğunu belirtiyor. Hong Kong’un kendisini çağdaş sanat dünyasının New York’tan sonra ikinci şehri haline getirdiği belirtilirken Çin, müzayede cirolarının yüzde 40’ını alarak yüzde 32’de olan Amerika’yı geride bıraktı. İngiltere ise yüzde 16 ile üçüncü sırada yer aldı.
Çinli ressam 25,2 milyon dolarlık bir tablo sattı
1980’lerden beri ABD’de yaşayan 68 yaşındaki Çinli sanatçı Chen Danqing da Haziran ayında Pekin’de yaptığı “Çoban” adlı yağlı boya için 25,2 milyon dolarlık bir satışla rekor kırdı.
Hacim açısından en popüler sanatçı ise Justin Bieber ve Pharrell Williams gibi pop yıldızları tarafından da koleksiyonu yapılan 3D sanatçısı Kaws. Kaws, yıl boyunca 1682 eser sattı. Onu 1591 satış ile bir başka pop yıldızı olan Billie Eilish ile sık sık çalışan Takashi Murakami takip ediyor.