ChatGPT’nin sınıflarda kullanımıyla ilgili belirsizlik devam ederken, OpenAI üretken yapay zekâ aracının öğrenimine etkili bir şekilde dahil edilmesi için bir rehber yayınladı.
”Yapay zekâ ile öğretim kılavuzu” ChatGPT’nin kullanımına ilişkin bir ”Eğitimciler İçin Sıkça Sorulan Sorular” bölümünün yanı sıra, ChatGPT’yi sınıf planlamalarına dahil etmenin yollarını arayan eğitimciler için ipuçları içeriyor. Bu yeni rehber ayrıca OpenAI’ın YZ sohbet robotu için önerdiği ders planları ve sınavlar oluşturma, konuşmaları veya tartışmaları canlandırma, İngilizce öğrenenler için sınıf içerisindeki zorluklara yardımcı olma gibi kullanımları da içeriyor.
OpenAI’ın kılavuzunda, eğitimcilerin ChatGPT’nin kullanımı üzerindeki gözetimlerini sürdürmeleri beklentisi dile getirilerek, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin teknolojiyi keşfederken iş birliği yapmaları ve ChatGPT konuşmalarını birbirleriyle paylaşmaları öneriliyor. İstemler, eğitimcilerin öğrencilere veya diğer öğretmenlere örnek olarak sunabileceği AI sohbet robotu kullanım yolları için başlangıç niteliğinde.
OpenAI, “Öğrenciler yapay zekâ ile yaptıkları konuşmaların kaydını tutarak zaman içindeki ilerlemelerini değerlendirebilir” diye yazıyor.
“Böylece soru sorma, yanıtları analiz etme ve bilgileri entegre etme becerilerinin nasıl geliştiğini görebilirler. Öğretmenler de bu kayıtları kişiselleştirilmiş geri bildirim sağlamak ve bireysel gelişimi desteklemek için kullanabilir.”
Eğitimciler intihali nasıl önleyecek?
SSS ayrıca öğrenci ödevlerinde yapay zekâ tarafından oluşturulan içeriği bulmak için kullanılan araçların sınırlarına da dikkat çekiyor. Bu araçlar son zamanlarda intihali yanlış tespit ettiği için topa tutulmuştu. OpenAI, AI Classifier olarak bilinen bir ChatGPT intihal bulucu olan kendi YZ tespit yazılımını, bildirilen “düşük doğruluk” sonuçları nedeniyle Temmuz ayında kullanımdan kaldırdı.
OpenAI, “YZ tarafından oluşturulan içeriği tespit ettiği iddia edilen araçlar yayınlamış olsa da bunların hiçbirinin YZ veya insan tarafından oluşturulan içeriği güvenilir bir şekilde ayırt ettiği kanıtlanmamıştır” diye yazıyor. “Bu araçlar yapay zekâ tarafından üretilen içeriği doğru bir şekilde tespit edebilse bile (ki henüz edemiyorlar), öğrenciler yakalanmamak adına küçük düzenlemeler yapabilir.”
OpenAI bunun yerine öğretmenlere, öğrencilerin ChatGPT kullanımının kaydını tutmalarını tavsiye ediyor. Bu tavsiyeler öğrencileri “çalışmalarını göstermeye” ve ChatGPT konuşmalarını kaydetmeye teşvik etmeyi içeriyor. Böylece öğretmenler ChatGPT kullanımlarını modelleyerek ve YZ’nin yanıtlarını analiz ederek şirketin “YZ okuryazarlığı” olarak adlandırdığı beceriye sahip olabilir.
ChatGPT eğitim hayatına nasıl dahil edilebilir?
Pennsylvania Üniversitesi Wharton Interactive’de profesör ve araştırmacı olan, önde gelen YZ savunucuları Ethan ve Lilach Mollick OpenAI için dört adet ChatGPT örnek istemi yazdı.
Uzun istemler, YZ’nin komutunu oluşturmak için doğrudan bir ChatGPT görüşmesine kopyalanıp yapıştırılacak şekilde tasarlandı. Yapay zekâ yönlendirmeyi kabul ettikten sonra kullanıcılar sorularını yanıtlayarak ve yanıtlarını şekillendirerek ilerleyebiliyor.
İstem A (Ders planları oluşturun) ve İstem B (Etkili açıklamalar, örnekler, kıyaslamalar oluşturun) eğitimcilerin ChatGPT’yi kendi sınıf koşullarında nasıl kullanabileceklerine örnek teşkil ediyor. İstem C (Öğrencilerin öğreterek öğrenmelerine yardımcı olun) ve İstem D (Bir yapay zekâ öğretmeni oluşturun) ise öğrencilerin ders çalışmalarına veya ödevlerini tamamlamalarına yardımcı olmak için chatbot ile nasıl etkileşime girebileceklerini gösteriyor.
Öğretmenler, öğrencilerinin ChatGPT konuşmalarını kendilerinin hazırlamasını sağlayabilir ya da bir konuşmayı önceden başlatıp sınıflarıyla paylaşabilirler. Ancak öğrencilerin konuşmayı düzenleyebilmeleri için kendi OpenAI hesaplarına sahip olmaları gerekiyor. Eğitimciler ayrıca tüm ChatGPT konuşmaları için genel ayarlar ve direktifler oluşturmak üzere sohbet robotunun yeni “özel talimatlar” özelliğini de kullanabilir.
Kılavuz, eğitimcileri olası hatalar konusunda uyarıyor ve ChatGPT’nin “yalnızca bir başlangıç noktası” olarak kullanılmasını tavsiye ederek, eğitmenin “materyalden sorumlu uzman” olarak modelin çıktısını inceledikten sonra nasıl kullanacağına karar vermesini gerektiriyor.
OpenAI, “Döngüde bir ‘insan’ (yani, yapay zekâyı yardımcı olarak kullanabilecek ancak nihayetinde kendi muhakemesini kullanarak karar veren bir kişi) olmadan değerlendirme kararı amacıyla modellere güvenmek tavsiye edilmez ve Kullanım Politikalarımıza aykırıdır” diyor. “Günümüz modelleri önyargılara ve yanlışlıklara maruz kalıyor ve bir öğrencinin veya bir eğitim bağlamının tüm karmaşıklığını yakalayamıyor.”
Herkesin şunu aklından çıkarmaması da önemli: ChatGPT internete bağlı değil, bu nedenle 2021’den önceki bilgileri içeren sınırlı veri kaynaklarına (ve dolayısıyla soruları sınırlı yanıtlama becerisine) sahip. Eğitimcilerin ChatGPT’yi ders programlarına entegre etmeden önce değişen bölge politikalarını göz önünde bulundurması gerekebilir.
Daha fazla bilgi edinmek isteyen eğitimciler, OpenAI’ın kılavuzunda Uluslararası Eğitimde Teknoloji Topluluğu (ISTE) ve Microsoft tarafından yapay zekâ kullanımına ilişkin çevrimiçi kurslar da dahil olmak üzere ek kaynaklar bulabilir.
Kaynak: Chase DiBenedetto, Mashable’da muhabir, Ceyda Yetim yerelleştirdi.