Eğitimcilerin başı OpenAI’nin ChatGPT’siyle fena hâlde dertte. Kimileri bunu faydalı bir araç olarak benimsiyor, diğerleri ise çareyi yazılı sınavlara ve el yazısı kompozisyonlara geri dönmekte buluyor. Yani eğitimde bir kağıda dönüş söz konusu diyebiliriz. Ayrıca sözlü sınavı çözüm olarak görenler de var.
Yapay zekâ programı ChatGPT’yi derslerde kullanan öğrenci sayısının giderek artması, konuya ilişkin çözüm yaratmaya çalışan öğretmenlerin, önümüzdeki güz dönemi için hazırladıkları ders planını yeniden gözden geçirmesine yol açmış.
Tahmin edeceğiniz üzere OpenAI’nin ChatGPT’si her geçen gün akıllanıyor; önemli bir biyoloji sınavında çok yüksek bir puan elde etti ve Harvard’da birinci sınıfı 3.34 not ortalamasıyla geçti.
Lansmanından bu yana öğretmenler, yöneticiler ve öğrenciler yapay zekânın eğitimdeki rolünü sorguluyor. Bazı okullar ChatGPT’nin kullanımını tamamen yasaklamayı seçerken, diğerleri bunun öğrenme için bir araç olarak nasıl kullanılabileceğini araştırıyor.
Fortune’da yer alan bir habere göre yaz tatili sona ermek üzereyken bazı üniversite profesörleri, sınavlarını ‘ChatGPT-proof’ yani ‘ChatGPT-geçirmez hâle getirmenin yollarını arıyor. Michigan Eyalet Üniversitesi, Sanat ve Edebiyat Fakültesi’nde dekan yardımcısı olan Bill Hart-Davidson “Öğrencilere ‘Bana üç cümleyle kimyadaki Krebs döngüsünün ne olduğunu söyleyin’ gibi sorular sormak artık işe yaramayacak, çünkü ChatGPT bu gibi sorulara mükemmel yanıt veriyor” diyor.
Konuya ilişkin Insider’a konuşan bazı eğitimciler, üretken yapay zekâ kullanımından kaçınmak için elle yazılmış ödevlere ve sözlü sınavlara geri dönmeyi planladıklarını söylüyor. Mesela Appalachian Eyalet Üniversitesi’nde felsefe profesörü olan Christopher Bartel, “Ortaçağa dönmeyi ve sözlü sınav yapmayı planlıyorum. İsterlerse tüm gün boyunca yapay zekâ ile metin üretsinler… Bir şeyi anlatmak zorunda kalmak farklı bir şey” diyor.
Kanadalı bir başka profesör ise Fox News’e verdiği demeçte kompozisyonlarda ChatGPT kullanımını azaltmak amacıyla ödevleri daha kişisel hâle getirmeyi planladığını ifade ediyor.
‘İlk başta endişelendim ama sonra öğrencilerin her zaman kopya çektiğini hatırladım’
Okul ödevlerinde yapılan bu değişiklikler, öğretmenlerin yapay zekâ araçlarını derslerine en iyi şekilde nasıl entegre edecekleri konusunda kafa yordukları bir döneme denk geliyor. Bazı profesörler öğrencilerinin proje fikirleri üretmek için ChatGPT kullanmalarını zorunlu tutarken, bazı okullar akademik sahtekârlık vakalarını önlemek için yapay zekâ kullanımını tamamen yasaklıyor. Oysa bazı meslekler artık ChatGPT deneyimi istiyor.
ChatGPT kullanımı Mayıs’tan Haziran’a neredeyse yüzde 10 oranında düştü ve bazı teknoloji uzmanları bunun sebebini okulların yaz tatiline girmesine bağlıyor. Eğer programın ana kullanıcıları öğrenciler ise uzmanlar bunun OpenAI için de bir sorun anlamına gelebileceğini düşünüyor. İnternet analisti Mark Shmulik, “Eğer kullanıcılar okul çocuklarıysa ve ChatGPT’deki düşüş yaz tatiline giden öğrencilerden kaynaklanıyorsa, bu sınırlı bir kitle ve daha az kullanım alanı anlamına geliyor” diyor.
Tartışmalara rağmen, bazı eğitimciler iş akışlarını kolaylaştırmak için yapay zekâlı sohbet robotları kullanıyor. Dublin’deki bir lisede matematik ve fen bilgisi öğretmeni olan Shannon Ahern, ChatGPT Plus’ı ders planı yazmak, alıştırma sayfaları oluşturmak, sınav soruları bulmak için kullandığını ve bunun kendisine saatlerce zaman kazandırdığını söylüyor.
Kopya çekmeye gelince, bazı öğretmenler yapay zekâ olsun ya da olmasın bu durumda bir değişiklik olayacağını düşünüyor.
Ahern, “İlk etapta öğrencilerimin yapay zekâyı kopya çekmek ve intihal yapmak için kullanmasından endişelendim” diyor. “Ama sonra öğrencilerin, ister bir sınıf arkadaşının ödevini kopyalamak ister bir kardeşe kompozisyon yazdırmak olsun, her zaman kopya çektiğini hatırladım. ChatGPT’nin bu durumu değiştireceğini sanmıyorum” diye ekliyor. Ve bu açıklama ister istemez aklımıza Hababam Sınıfı’nın ünlü Külyutmaz Necmi hocasını getiriyor 🙂
Bizi Instagram, Twitter ve Facebook‘tan takip etmeyi unutmayın.
Business Insider, Fortune ve Fox News hasberlerinden derlendi.