Yapay zekâ önce tüm interneti yalayıp yutuyor sonra da öğrendiği her şeyi kullanıcılara geri satıyor. Bununla ilgili sorun ise internetin büyük bir kısmının telif hakkı yasasıyla korunuyor olması.
TorrentFreak tarafından bildirildiği üzere, Danimarkalı korsan karşıtı grup Rights Alliance’ın talebinin ardından kaldırılan devasa Books3 veritabanından çıkarılacak en önemli sonuçlardan biri bu. Books3, yapay zekâ modellerinin eğitim amacıyla kullanması için düz metin formatında 196 binden biraz fazla kitap içeriyordu. Ancak internette dolaşan birkaç alternatif bağlantı dışında bu kaynak artık herkese açık değil. Eski bağlantı şu an 404 sayfasına yönlendiriyor.
Books3, EleutherAI araştırma grubu tarafından organize edilen The Pile adlı daha geniş bir yapay zekâ eğitim içeriği koleksiyonunun bir parçası olarak varlığını sürdürüyordu.
Konuyla ilgili bir Gizmodo haberinde belirtildiği üzere, Meta daha önce kendi yapay zekâ modelini eğitmek için The Pile’ı kullandığından bahsetmişti. Temmuz ayında açılan bir toplu dava da Google’ı aynı şeyi yapmakla suçluyor. Yani yasa dışı olarak yayılan materyal üzerinde eğitilen ilk büyük teknoloji yapay zekâ modeli Meta’nınki değil.
Bu uygulama hem yasal hem de etik olarak hızlı bir şekilde zorlaşıyor. YZ modellerinin üreticileri teorik olarak gelecekte başkalarının çalışmalarından kâr elde edebileceğinden, yazarların çalışmalarının bu şekilde kullanılmasına neden karşı çıkacaklarını anlamak da kolay.
Kesin olan tek şey varsa, o da bu savaşların bundan sonra daha da karmaşık bir hâl alacağı.
Kaynak: Alex Perry, Mashable’da muhabir, Ceyda Yetim yerelleştirdi.