Meta‘nın YZ alanındaki son uygulaması gerçek zamanlı metin ve konuşma çevirisi konusunda çığır açabilecek bir model.
Salı günü şirket SeamlessM4T adlı çok modlu modeli yayınladı ve bu model metni sese, sesi metne dönüştürebiliyor. Meta, SeamlessM4T’ün ilk “hepsi bir arada” çok dilli, çok modlu YZ çeviri ve yazdırma modeli olduğunu iddia ediyor. Bunun anlamı ise YZ modelinin aynı anda hem çeviri yapıp hem de bunları yazıya dökebildiği. SeamlessM4T konuşmayı metne, konuşmayı konuşmaya, metni konuşmayı ve metni metne çevirebiliyor; üstelik bunu 100’den fazla farklı dilde yapabiliyor. Konuşmayı konuşmaya ve metni konuşmaya çevirilerinde de 35 farklı dilde çıktı sunabiliyor.
Llama 2 ve AudioCraft gibi, Meta tarafından yayınlanan diğer YZ modellerinde olduğu şekilde, SeamlessM4T de araştırmacı ve geliştirmecilerin kullanımına araştırma lisansı ile sunuluyor. Şirket, modelin yanı sıra SeamlessAlign adlı 270 bin saatlik konuşma ve metin verisinin bulunduğu eğitim veri setini de yayınlıyor. OpenAI ve Google’ın aksine, Meta modellerini açık kaynak kodlu ve herkese açık hâle getiriyor. Meta’nın modellerini açık kaynak kodlu yapması, geliştiricilerin ürünlerini tasarlayıp geliştirmesine olanak sağlamasının yanı sıra, YZ etiğine önem verenlerden de artı puan kazanmasını sağlıyor.
Meta’nın bu açık kaynak kodlu yaklaşımı “fedakârlık” olarak görülebilir ancak aslında çekişmenin büyük olduğu bir pazarda yer edinmek için yapılan stratejik bir güç hamlesi. Ayrıca bu YZ modellerini beslemek için kullanılan verinin toplanması konusu da var. Blog gönderisine göre, SeamlessM4T’nin veri seti (yani SeamlessAlign) herkese açık verilerden oluşuyor ki bu da etik ve yasallık konularında bu verilerin kullanımı ile ilgili soru işareti yaratıyor.
Meta’nın duyurusu, SeamlessM4T ile ilgili planlarına dair ayrıntılı bilgi içermiyor. Sadece “bu temel model ile yeni iletişim yeteneklerinin nasıl ortaya çıkarılabileceğini” öğrenmek istedikleri belirtiliyor. Diğer bir deyişle, SeamlessM4T’nin kullanıcılara özel halini WhatsApp ya da Instagram’da görebiliriz.
SeamlessM4T’yi kendiniz denemek isterseniz, bu adresi kullanabilirsiniz.
Cecily Mauran’ın haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi