Konuya en klasik soruyla başlasak yeridir. Sanat nedir?
Her ne kadar literatürde binlerce tanım yapılmış olsa da, sanatın açık saçık bir tanımı aslında yok. Çünkü sanat duygulara hitap eden güzel, vazgeçilmez ve aynı zamanda karmaşık bir olgu. Bu sebeple sanat kavramını az da olsa tanımlayabilmek için öncelikle sanatçı kavramını değerlendirmek daha doğru olacaktır.
Her insan bir noktada bir sanatçıdır. Öncelikle kendi hayatının sanatçısıdır. Sonra hayatının her küçük detayında…Mesela bir çiçeği vazoya yerleştirirken ya üzerimize giydiğimiz giysilerin renk uyumuna dikkat etmez miyiz? Hiç kendi melodilerimizle müzik yapmaz mıyız? Görseli güzel olan yemeği yemekten daha çok zevk almaz mıyız?
Her ne kadar günümüzde yaşamdan ayrı tutulsa da, aslında sanat her birimizin içinde mutlaka var. O zaman sanata sonsuz bir estetik üretme isteği dersek, yanlış ifade etmiş olmayız.
Peki grafik sanatı nedir?
İnsanların grafik denince aklına genelde vektörel çizimler geliyor. Logo tasarımı, amblem, istatistiksel doğrular, eğilip bükülmeyen tekdüze bir alan… Oysa grafik öyle bir şey değil. Hayal gücünüzü istediğiniz gibi hoplatıp zıplatabileceğiniz kadar çok, sonsuz çizgilerden oluşan bir anlatım biçimi. Hayatın içindeki sanatın tam olarak kendisi diyebiliriz. Örneğin, tatlı kaşığını akan musluğun altına koyduğumuzda nasıl güzel bir kalp oluştuğunu görebiliriz. Bakınca, bu da bir grafik sanatı aslında.
Grafik sanatının yeni yeni sanat hayatına dahil olduğu birçok kimse tarafından düşünülse de, aslında tarih boyunca da isim konulmadan üretim biçimi olarak kullanıldığını görebiliriz . Öncelikle mağara duvarlarına çizilen resimlerde görebiliriz. Sonra dini kitapların yazımında karşımıza çıkar. Mısır hiyeroglifleri, Yunan vazo resimleri, Bizans süslemeleri ve bunun gibi birçok örnek, grafik sanatının kavramları arasına girebilir.
Grafik sanatının asıl çıkış noktası ise fotoğrafçılığın keşfi ile gerçekleşmiştir. Fotoğrafın geliştirilmesi ile beraber grafik sanatı resimden ayrı bir dal olarak kendini göstermiştir.
Peki grafik sanatının alanları nelerdir?
Kaligrafi, yazı ile ilgili grafik sanatıdır.
İllustrasyon, posterler, dergiler gibi yazılı medyada kullanılan görsel açıklamalardır.
Fotoğrafçılık, Daha kitle iletişiminde kullanılan bir alandır.
Litografi, günümüzde kullanılmasa da bir baskı çeşididir.
Tipografi, yazı dilinin dekoratif hale getirilmesidir.
Çok geniş bir anlatım biçimine sahip grafik sanatının, dijitalleşen dünyamızda ileride çok daha geniş sanat alanlarında kullanılacağı varsayılamaz bir gerçek. Sanat, yeni bakış açıları kazanıyor ve kazanırken de evriliyor.
Tebrik ederim. Kaleminize sağlık. Sanat ve sanatçıların katkılarıyla ilerleyeceğiz. Emek ve çabalarınız için teşekkür ederim.
Sanat dünyasına grafikleri farklı bir boyut katan sayın feryal bayram sizi eserleriniz kadar yazılarınızda dijital boyuta ışık tutacağınızdan eminim .başarılar dilerim.
Feryal Hanım
Bu yazıyla sizi takip eden kişiler için güzel bir sürpriz oldu. Neticede herkes sanatınızı çalışmalarınızı ve düşüncelerinizi merak ediyordur.
Çalışmalarınızı da zaten sosyal medya üzerinden takip ediyorum. Ve bu konu üzerinde çok başarılısınız. Bu alanda pek sanatçı yok.Bu sanatınızın da öncülerinden olduğunuzu düşünüyorum. Sizin gibi sanatını zevkle içten samimi yapan azdır. sizin bence diğerlerinden farkınız yaparken yaşıyorsunuz o çalışmaya bakınca canlanacak hissini hissettiriyorsunuz onunla yasatiyorsunuz. Sessizliğin sesi oluyorlar.
Büyük bir sabırsızlıkla sonraki yazılarınızı bekliyoruz. O müthiş çalışmaları paylaştığıniz gibi Herşey gönlünüzce Olsun ?