Yörük Ne Demek?
Göçebe olarak yaşayan, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan, mevsimine göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda yaşayan kişilere yörük denilmektedir. Kökleri, 11. yüzyılda Orta Asya’dan Anadolu’ya göç etmiş Oğuz Türklerinden gelmektedir. Günümüzde Anadolu ve Rumeli’de yoğun şekilde yaşamaktadırlar.
Yörük kelimesi “cesur, muharip, iyi yürüyen, eli ayağı sağlam” gibi manaları ifade etmektedir. Bazı durumlarda Yörük kelimesi yerine “yürük” sözcüğü de kullanılmaktadır. Yörük sözcüğü günümüzde daha ziyade konar-göçer hayatı yaşayan bütün topluluklar için kullanılmaktadır.
Yörük TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Yörük sözcüğü Türk Dil Kurumu Sözlüğünde özel isim olarak geçmektedir. Sözlük anlamı olarak “hayvancılıkla geçinen, genellikle Toroslarda yaşayan göçebe Türk oymağı, Türkmen” kullanılmıştır.
TDK sözlüğü, Yörükler için dar tanım kullanmıştır. Çünkü Yörükler sadece Toroslarda yaşamıyorlar. Yörüklerin geneli Ege Bölgesi ve Balkanlarda yaşıyorlar.
Yörük Kime Denir?
Yörük, belirli bir yerde yerleşik hayat düzeni olmayan, konar-göçer hayatı yaşayan kişiye Yörük denir. Yörük, Oğuz Türklerinden gelen kişiye denir. Türkmen olarak da anılır. Genellikle çadır hayatı yaşarlar ve hayvancılıkla uğraşır.
Anadolu’da birçok insan yaz döneminde yaylalara çıkarak, Yörük hayatını sürdürmektedir. Yaz boyunca yaylada kalarak hayvancılıkla uğraşmaktadır. Yaz sonunda da tekrar ovaya iner.
Yörük Cümle İçinde Nasıl Kullanılır?
Yörük, özel isimdir. Bu nedenle hem cümle başında hem de cümle içinde büyük harfle başlar. Ayrıca, kendine gelen eklerde son sözcüğü olan “k” olduğu gibi yazılır. Sadece, okunurken yumuşatılır. Bazı durumlarda sıfat olarak da özel ismin başında kullanılabilir.
-Yörük Ali, atını dağlara doğru sürdü.
-Bizim komşular hala Yörük hayatı sürdürüyorlar.