Türkiye’nin en yeni müzelerinden biri olan Tunceli Müzesi, 2 bin eserle kentin binlerce yıllık tarihine ışık tutuyor. Kent merkezinde 1935 yılında Alman mimarlar tarafından çizilen ve bitiminin ardından uzun süre askeri kışla olarak kullanılan müze, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından 2000 yılında açıldı.
5 bin 500 metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan Tunceli Müzesi, 4 bloktan oluşan ve içerisinde kentin en eski tarihsel buluntularından çanak, çömlek, taş aletler, çeşitli madenlerden yapılmış eserlerin yanı yöreye ait inanç bölümünde Alevilik ile ilgili bilgi panoları ve ritüellerini temsil eden teşhir salonuyla da dikkat çekiyor.
Kent müzesi ve alınan ödüle ilişkin bilgi veren Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, “Öncelikle söylemek isterim ki burası yaşayan bir müze. Şehrin en kalabalık yerinde, eski şehir merkezinin ortasında yer alıyor. Yanımızda kafeteryalar var. İnsanların kolaylıkla ulaşabileceği bir yerde. Bu münasebetle de neredeyse bir yıl içerisinde şehir nüfusu kadar misafir kabul eden bir yer” dedi.
Müzenin tarihi hakkında konuşan Vali Tekbıyıkoğlu, “Burası 1935 yılında Alman mimarlar tarafından çizilip cumhuriyetin ilk dönemlerinde yapılmaya başlanıyor. 1936 yılında da tamamlanıyor. Yapılış amacı ise bir askeri kışla. Burası 1950’li yıllara kadar askeri kışla hüviyetini devam ettiriyor. 1950 ile 1990 arası ise maliye lojmanları olarak devlet memurları istifade ediyor. 1990’dan sonra bölgede yaşanan sorunlar ve köylerin boşalmasıyla beraber burası sosyal konut olarak kullanılıyor. İnsanların buralarda bu küçük odalarda önemli hatıraları var. 2015 yılında ise bir karar alınıyor buranın müzeye çevrilmesine ilişkin. 2020 yılında ise sayın cumhurbaşkanımızın da katılımlarıyla; uzaktan bağlanmalarıyla bu güzel bina Tunceli kültürüne, arkeolojisine, etnografyasına hizmet etmek üzere şehir müzesi olarak faaliyetine başlıyor” diye konuştu.
Tunceli müzesinin diğer müzelerden farkına vurgu yapan Vali Tekbıyıkoğlu, “Diğer müzelerden farkı müzemizin şu elbette ki etnografik, arkeolojik ürünlerimizi, fauna, floraya ilişkin sergilerimiz var. Fakat Tunceli’nin kendine münhasır bozulmamış bin yıllık önceki Horasan kültürünü anlatan da bir sergimiz var. Bu sergi diğer sergilerden ön plana çıkıyor. Aynı zamanda Tunceli’deki inanca ilişkin Horasan’daki bin yıl önceki ortak inancımızın burada korunmuş halini hep beraber Alevilik inancıyla beraber burada müşahede ediyoruz. İzleyicilerimiz ziyaretçilerimiz buradan istifade ediyor” şeklinde konuştu.
MÜZE, ULUSLARARASI ANLAMDA DİKKAT ÇEKİYOR
Tunceli kent müzesinin uluslararası anlamda dikkat çektiğini kaydeden Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, “2022 yılında Avrupa Komisyonu himayesinde Avrupa Müzeler Forumundan dikkat çekici, farklı bir müze olduğuna ilişkin çok önemli bir ödül aldı. 2023 yılında ise Avrupa Müzeler Akademisinden müzemiz Avrupa’nın en iyi üç müzesinden bir tanesi ikincisi olması ödülü verildi. Biz şehir olarak bunun gururunu vatandaşlarımızla beraber yaşıyoruz. Müzecilik işi bir meşakkat işi. Buradaki değerli müze müdürümüzün, çalışanların, kültür müdürümüzün de bu ödülün alınmasında çok önemli katkıları var. Onlara teşekkür etmek isterim” ifadesini kullandı.