Fransızca kökenli bir kelime olarak Türkçede yerleşik değerlendiren ritüel kelimesi, özellikle birçok farklı yazılı kaynak ve eserlerde karşılaşılan bir sözcüktür. Amaca uygun tek başına veya cümle içerisinde kullanmak mümkündür.
Ritüel Ne Demek?
Değişik anlamları ile beraber ritüel kelimesi farklı biçimlerde ele alınır ve ifade edilir. Tabii farklı kelime ve kelime grupları üzerinden ele alınsa bile, genel anlamıyla öne çıktığını söylemek mümkün.
– Ayin
– Adet haline gelmiş
– Tekrarlanan durum
Yukarıda öne çıkan farklı anlamları ile beraber günlük hayatın önemli sözlükleri içerisinde geldiğini söylemek gerekir.
Ritüel TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman ritüel kelimesi ‘ayin’ şeklinde ifade edilir. Tabii aynı zamanda adet haline gelmiş herhangi bir durumu anlattığını söylemek mümkün. Diğer bir ifadeyle tekrarlanan ve düzenli şekilde gerçekleşen bir durumu anlatır. Alışkanlık üzerinden değerlendirilebilir.
Ritüel Yapmak Ne Demek?
Ritüel kelimesi aynı zamanda ritüel yapmak kelime grubu üzerinden ele alınır ve değerlendirilir. Belli bir konu kapsamında topluca kutlama yapmak ritüel yapmak olarak ifade edilir. Özellikle bu kutlamalar dualar ya da buna uygun sözler üzerinden ele alınarak gerçekleştirilir. Bu doğrultuda kutsal olarak tabir edilen davranışlar bütünü şeklinde anlatmak mümkün. Dini açıdan ele alınması ile beraber ritüel yapmak sözcük grubu amaca uygun farklı yerlerde değerlendirilir.
Ritüel Kelimesi ile Örnek Cümleler
Diğer kelimesini kullanmak suretiyle birçok farklı örnek cümle kurmak mümkün.
‘’Her gün aynı saatte çalışmak benim artık bir ritüelim haline geldi.’’
‘’Aynı saatte her gün buluşmak onların ritüelidir.’’
‘’Üye oldukları dini grup ile ritüel yapmak için toplandılar.’’
Bu şekilde yukarıda verilen cümlelerde olduğu gibi değişik biçimlerde ele alınabilir. Ayrıca tek başına veya cümle içerisinde farklı yerlerde değerlendirmek mümkündür.