Sevim Ak’ın yazdığı, Öykü Akarca’nın resimlediği Kuşlu Köy, 7 ve üzeri yaş grubu için Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Çocuk edebiyatının en sevilen yazarlarından, edebiyatta 35. yılını kutlayan Sevim Ak okurlarını, unutulanları anımsamaya ve keşfetmeye davet ediyor. Eskinin insanları gibi doğayla uyum içinde, dost kalarak yaşasınlar diye… Hikâye Öykü Akarca’nın rengârenk, çok katmanlı resimleriyle canlanıyor.
Kıraç bir tepeye sırtını dayamış, masalsı evleriyle görenin bir daha unutamadığı Kuşlu Köy’ün insanları, her köylünün ormanda bir kuşu olduğuna inanırmış. Ormana giren her köylünün başının çevresinde dans eden kuşun taşkın çığlığı, en inanmayan insanda bile şaşkınlık yaratırmış. Sonradan neler yaşanmış da kuşlar küsüp gitmişler, bugünün insanları bilmezmiş… Günün birinde yeşil, dağınık saçlı bir kadın, pembe bisikletiyle köy yoluna sapmış. Tombul Oğlan, eteklerinden salkım salkım çiçekler dökülen, saçlarından kuş cıvıltıları gelen bu garip görünümlü kadını sessizce izlemiş. Kuşlu Köy’ün insanları, Tombul Oğlan’ın merakı sayesinde, unutulmuş bir geçmişin kapısını aralamışlar…
Edebiyatta otuz beşinci yılını kutlayan Sevim Ak okurlarını, unutulanları anımsamaya ve keşfetmeye davet ediyor. Eskinin insanları gibi doğayla uyum içinde, dost kalarak yaşasınlar diye…
“Kuşlu Köy’ün eskileri her köylünün bu ormanda bir kuşu olduğuna inanırmış. O kuş köylüsüyle hayata merhaba der, kişi köyü terk ettiğinde ormanı terk edermiş. Köye yeni gelen, bu söylentiye önce kahkahalarla güler geçer, ‘Olur mu öyle şey! Kuş özgürdür, kimseye bağlanmaz,’ dermiş.“
Yazar hakkında
Samsun’da doğan Sevim Ak, 1976’da Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden mezun oldu. Biyokimya uzmanlık eğitiminin ardından yirmi beş yıl Heybeliada Sanatoryumu’nda ve özel kliniklerde çalıştı. İlk öyküsü 1985’te, Cumhuriyet gazetesinin pazar ekinde yayımlandı. İlk çocuk kitabı Uçurtmam Bulut Şimdi (1987), yayımlandığı yıl Akademi Kitabevi Çocuk Edebiyatı Öykü Ödülü’nü kazandı. Düşlere Sobe adlı çocuk oyunu İstanbul Şehir Tiyatroları’nda, Horoz Adam ve Korsan adlı kitabından aynı adla uyarlanan oyun da Ankara Devlet Tiyatroları’nda sahnelendi. Horoz Adam ve Korsan, aynı zamanda Uluslararası Çocuk ve Gençlik Kitapları Kurulu’nun (IBBY) ’Engelli Çocuk ve Gençlere Dair Göze Çarpan Kitaplar’ kataloğuna seçildi. 2000-2007 arasında, İLKYAR Vakfı’nın Gezici Projeleri kapsamında, ODTÜ’nün desteğiyle 160 yatılı bölge okulu ve 30 köy okulunda gerçekleştirdiği öykü okuma ve yazma etkinliklerindeki anı ve izlenimlerini, Güneşin Çocukları adlı kitapta topladı. Bu etkinliklerin sonuçları Fransa’da Lignes D’Ecritures’ün çeşitli sayılarında da yayımlandı. Çocuklar için otuzdan fazla kitap kaleme aldı. Bazı kitapları Almanca, Arapça, Korece ve Felemenkçeye çevrildi. Kırık Şemsiye adlı resimli öykü kitabı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) tarafından 2006 yılının En İyi Resimli Kitabı seçildi. 2009’da Astrid Lindgren Anma Ödülü’ne, 2012’deyse Hans Christian Andersen Ödülü’ne aday gösterildi. Televizyon çocuk programları için senaryolar, Leylek Kardeş adlı animasyon dizi için öyküler yazdı. Edebiyatta 35. yılını kutladığı 2023’te, Troya Folklor Araştırmaları Derneği’nin düzenlediği Troya Kültür Sanat Ödülleri kapsamında Oğuz Tansel Çocuk Edebiyatı Ödülü’nün sahibi oldu. Çocukların sorunları üzerine düşünürken kendini hep yeni bir kitabın içinde bulan Sevim Ak, İstanbul’da yaşıyor. Şehrin özellikle çok sevdiği sokaklarında ve adalarında, kedilerin ve martıların eşliğinde bambaşka hayatları ve hayalleri öyküleştiriyor.
Çizer hakkında
1991 yılında İstanbul’da doğan Öykü Akarca, 2009 yılında İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Resim Bölümü’nden mezun oldu. Ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümü’nü 2014 yılında başarıyla tamamladı. Uzun yıllar tiyatroyla uğraştıktan sonra çocuk kitapları resimlemeye başlayan Akarca, edebiyat dergileri, çocuk kitapları ve kitap kapakları için illüstrasyonlar yaptı. İstanbul’da, çocuk kitapları resimlemeye ve illüstrasyonlar yapmaya devam ediyor. Akarca, çocuklar için çizmenin ona doğayla iç içe olmak, çıplak ayakla toprağa basmak, bir ağaca sarılmak gibi hissettirdiğinden bahsediyor. Bu yüzden var olduğu sürece kendisi ve çocuklar için üretmeye devam etmek istiyor.
edebiyathaber.net (11 Eylül 2023)